Kontakt vores tekniske salgsafdeling

70 89 67 57

Vulkaniseret gummi

Hvad er vulkanisering?

Vulkanisering af gummi er den proces, hvor man ved hjælp af tryk og varme ændrer gummiets struktur fra at være et klæbrigt, blødt materiale, der kan formes, men som ikke holder formen, til et elastisk og formstabilt materiale med en tør overflade.

Gummiets historie – hvordan man opfandt vulkanisering

I årtusinder har mælkesafter (latex) været udvundet fra barklaget hos en lang række planter; de indtørrede mælkesafter blev blandt andet benyttet som et fleksibelt tættemiddel, men trods alt med begrænsede anvendelsesmuligheder.

Det var først i 1839 at Charles Goodyear gjorde en opfindelse: Han tabte et stykke latex blandet med svovl ned på en varm stegepande, hvilket gjorde latexen fast. Latex har lange molekylekæder, og når der tilsættes svovl, danner svovlen broer mellem kæderne. Svovl og varme startede en kemisk proces, hvor slutresultatet blev det, vi i dag kalder vulkaniseret gummi. Det skabte som bekendt nogle helt nye anvendelsesmuligheder for gummi.

Produktion af hårdhedsindikator

 Produktion af hårdhedsindikator

Gummi-vulkanisering henviste oprindeligt udelukkede til behandling af naturgummi med svovl, men i takt med at der udvikledes syntetiske gummikompounds, og der opstod et behov for en mere effektiv vulkaniseringsproces, udvikledes der nye kemiske vulkaniseringssystemer, men grundprocessen er stadig uændret: Vulkaniseringen af gummi sker, når gummiet i produktionsprocessen tilsættes varme og tryk. Trykket sikrer, at gummiet dels presses hårdt sammen og dels presses ud i formens hulrum, som er udformet til det emne, man ønsker. Resultatet bliver et gummielastisk produkt, som genvinder sin oprindelige form, når en ydre kraftpåvirkning ophører (eksempelvis en bælg).

Fact box: Ordet ’vulkanisering’ har sin rod i den romerske mytolog, hvor Vulkan var smedekunstens, ildens og vulkanernes gud. 

Gummiblandinger

Hos Gravlund Industrigummi benytter vi udelukkende gummikompounds fra europæiske blanderier, da det yder sikkerhed for ensartet, høj kvalitet i de vulkaniserede emner. 

Vi kan dog kalde os gummifabrik, da vi har 2 valseværk, hvorpå vi tilpasser gummikompounds fra vores leverandører.

Gummitypernes fysiske egenskaber vurderes ud fra deres bestandighed over for det miljø, det færdige produkt skal benyttes i. Hver gummitype har unikke egenskaber, og inden for hver type findes mange varianter. Vi rådgiver om den mest velegnede gummitype til den konkrete opgave, og benytter os af det store netværk af tekniske specialister, hvis der skal defineres en kompound med helt specifikke egenskaber.

Få tilsendt en gratis hårdhedsindikator

Når man skal designe et nyt gummiemne, er det ofte svært at forklare andre, hvilken hårdhed man har i tankerne. Derfor har vi støbt en hårdhedsindikator med 6 forskellige hårdheder fra 30 sh.A til 80 sh.A, som giver en idé om hårdhedsgraderne. Skriv til os på info@gravlund.dk og få tilsendt en gratis hårdhedsindikator.

Til top